CAMBRIDGE
SPORTS
CENTRE

Sector
Education

Architect
Arup Associates

Contractor
SDC

Location
Cambridge

Product Information


View Products
Planet logo

PROJECT. OBJECTIVES

Client University of Cambridge

SDC & Arup Associates asked Planet to draw up the specification for internal partitioning in a new 6,060 square metre gym at Cambridge University. As part of the specification, Planet had to separate workout areas clearly from reception and communal areas. Acoustic glazing at high level to follow the curved roof was also a challenge.

PROJECT. OBJECTIVES
PROJECT. OBJECTIVES

OUR
SOLUTION.

To ensure high levels of sound attenuation, Planet used MONO for the glass partitioning between the gym, communal and reception areas. Slimline glass doors provide a striking and minimalist feel.

MONO double-glazing also features above key structural walls in the sports hall, which houses two full-size courts for basketball, badminton, boxing, five-a-side football, volleyball, netball and other games. The partitioning not only ensures very high levels of acoustic performance, but also follows the curved contours of the ceiling.

To overcome key design challenges, Planet and Arup Associates designed the solution with MONO and installed a complete framed, glazed partition in key frontage areas of the gym complex.

  • download 44
  • Cambridge University Gym Title Image 1980x1080
  • 01.

    PROJECT INSIGHTS.

    One of the highlights was installing the large pillars of glass within the multi-sport rooms. The walls were 6.5 metres high and required a combination of teamwork and mechanics to safely insert each panel.

    The new gym provides an accessible world-class facility for recreation, training and competition, and brings together hundreds of athletes from the university and the local community.

    Scroll